Syn On May 9, 2012


Salam Satu Malaysia,Syn kali ini ni ajar bagaimana hendak mengupdate status via orang lain tanpa masuk facebook pemilik tersebut.Benda yang kita hanya perlukan hanyalah otak yang kreatif dan sebuah aplikasi Facebook di Facebook Developers.Facebook Developers banyak kegunaannya tetapi anda boleh meng'google' untuk mengetahui lebih lanjut.Okay kita pergi ke tajuk yang ingin kita pelajari.Banyak orang yang bertanya kepada Syn bagaimana hendak membuatnya terutama Ahmad Zaiyyad yang sering mengacau Syn.

Contoh:


Maaf Ye Ze Cor Ekekekek....

Maaf kepada saudara Ze Cor kerana menjadi mangsa saya.Macam gitula maksud Syn.

Apa perkara yang kamu harus buat?
Mula-mula buat satu application dekat Facebook Developers.
Untuk membuat klik sini
Klik Create New App.
Selepas anda klik akan keluar kotak yang suruh anda mengisi apps name.
Isi mengikut kemahuan anda meletak nama..
Lepas itu klik continue
Lepas korang klik akan keluar seperti gambar dibawah:



Anda boleh juga menukar gambar icon tersebut tetapi ini hanyalah contoh kita buat yang simple sahaja.
Okay cuba mengisi app domain dengan: .com(tidak mengisi pun tidak apa)
Selepas itu anda scroll kebawah dan anda ak jumpa Select how Your Apps Intergrates with Facebook.
Dibawanya ada tertera satu kotak yang bernama Website
Klik kotak tersebut dan akan keluar site url
Isi site yang korang nk direct contoh:http://www.malayahackerzcrewz.com/
Selepas itu tekan Save Changes dan anda sudah membuar application anda sendiri!

Bagaimana hendak pulak mengepost kawan anda nyer status?
Okay kita suda ada application kita sendiri.
Benda yang penting ialah App ID dan App Secret.
Korang buka new tab dan salin code ini

https://graph.facebook.com/oauth/access_token?client_id=APP ID&client_secret=APP SECRET&grant_type=client_credentials


Korang letak APP ID dengan APP SECRET dengan anda punya.
Selepas itu tekan enter.Dan akan keluar satu code yang bernama access token contoh:

access_token=362091030491454|DmpDTM7-FRvwvNgTj4o_4SIIymo


 Okay kita sampai penghujungnya.
Macam mana hndak post status pulak?
Bukak new tab salin code ini pula:

https://graph.facebook.com/YOUR_VICTIM_ID/feed?method=POST&message=YOUR_MESSAGE&ACCESS_TOKEN


Tukar Victim Id dengan id yang korang hendak post
Your Messages pulak ape yang korang hendak nak post
Access Token Pulak Accces yang kita dapat sebelum nih

Note:Korang hanya bole kenekan kawan yang sudah allow application anda.
Contoh Gambar:


Bagaimana pula hendak membuat kawan anda allow apllication anda?
buka new tab dan salin code ini:


http://www.facebook.com/dialog/oauth?client_id=APP ID&redirect_uri=http://www.malayahackerzcrewz.com/&scope=email,read_stream,publish_stream

http://www.malayahackerzcrewz.com/=tukarkan kepad site url yang korang buat tadi kat app
APP ID=App ID Anda

Hantarkan kepada kawan anda.
Pastikan dia allow

Cara untuk melihat orang yang telah menggunakan app kita ialah dengan


http://www.facebook.com/browse/friends_using_app/?app_id=APP ID


Leave a Reply

Subscribe to Posts | Subscribe to Comments

Radio