Apa itu Keyboard dan Jenis-Jenisnya

Jun 4, 2013
Posted by Syn

Assalamualaikum,
Kali ini gua nak senaraikan jenis-jenis keyboard yang ada kat dunia ni.Gua tak tahu kalau ada lagi,mohon komen jika terlepas seseuatu.

Apakah itu keyboard?
-Keyboard atau dalam bahasa melayu peranti kekunci ialah peranti yang selalu digunakan untuk memasukkan data (teks) dan mempunyai berbagai bentuk , gaya , saiz , bentangan (susun atur), "rasa/sentuhan" dan bilangan kekunci.
-Bilangan kekunci sesebuah keyboard biasanya 101.Bergantung kepada jenis komputer.
-Kekunci F1-F12 selalunya digunakan untuk perisian 

Terdapat 7 jenis rekabentuk keyboard iatu :

1) QWERTY


-Susun atur huruf berdasarkan mesin taip (typewriter) .
-Kekunci yang paling sering ditekan terpisah letaknya sejauh mungkin.
-Beban tangan kiri lebih besar dari tangan kanan (56%)
-Keyboard QWERTY sering digunakan pada zaman kini.

2) DVORAK


-Susun atur kekunci dibuat menurut penggunaan kekunci.
-Kekunci yang selalu digunakan akan dioletakkan di tempat yang mudah dicapai.
-A,E,I,O,U diletak sebelah kiri dan D,H,T,N,S di sebelah kanan.
-Lebih ergonomik 
-Lebih effisien 10% - 15 % dibanding dengan QWERTY.

*Ergonomik ialah kajian membuat sesuatu peralatan mesra pengguna dan kurang menyebabkan pengguna dan lebih ergonomik.

3) ALPHABETIK


-Susunan hurufnya berturutan seperti pada urutan alphabet.
-Biasanya banyak ditemui pada mainan kanak-kanak
-Membantu kepada pengguna yang kurang mahir menaip
-Kelemahan - memperlambatkan kecepatan menaip kepada yang mahir

4) MALTRON


-Agak cekung ke dalam supaya menaip jari-jari tidak membentuk garis lurus .
-Disesuaikan dengan tangan untuk menjamin keselesaan semasa menaip.
-Tidak menyebabkan RSI (Repititive Strain Injury )
-Meningkatkan kecepatan menaip

5) KLOCKENBERG


-Memisahkan kedua bahagian keyboard (kiri dan kanan).
-Bahagian kiri dan kanan dipisahkan kepada sudut 15 darjah dan curam ke bawah.

6) CHORD


-Hanya mempunyai 4-5 butang
-Untuk memasukkan suatu huruf perlu menekan beberapa butang secara serentak.
-Sesuai untuk aplikasi mudah alih.
-Kecepatannya tinggi
-Kurang popular,kerana penggunaan yang lama akan menyebabkan keletihan pada tangan.

7) NUMERIK


-Untuk memasukkan bilangan dalam jumlah yang besar.
-Tata letak butang-butang boleh dicapai dengan mudah menggunakan jari.

Sekian itu sahaja

-Original by Author-





Streamyx Account by Me ./2

Jun 2, 2013
Posted by Syn

Streamyx Account by Pendekar Hitam (ME)
Tutorial How to Use : http://cyb3rsyn.blogspot.com/2013/05/cara-menggunakan-account-streamyx-pppoe.html

Zyxel P-600
Ping time : 54ms
Streamyx User : chek64@streamyx
Streamyx Pass : tmnet123
Upstream : 510
Downstream : 5120

Innacom
Ping time : 56ms
Streamyx User : fauzi725@streamyx
Streamyx Pass : 5SGXH2QJ
Upstream : 511
Downstream : 5120
...

Full lihat di sini

Check my Pastebin for Update

-Original by Author-


Perbezaan Antara HDD - IDE dan SATA

Jun 1, 2013
Posted by Syn


Assalamualaikum,
Untuk posting kali ini gua nak cerita pasal HDD.

Hard Disk Drive (Cakera Keras ) atau dikenali HDD terbahagi kepada dua jenis iatu IDE dan SATA.
Fungsi HDD ialah menyimpan data storan komputer kita sebagai contoh lagu,muzik,filem dan sebagainya.Mari kita mengenali perbezaan antara dua jenis HDD ini.


Parallel ATA ( IDE/EIDE )
-Dikenali juga sebagai IDE ( Intergrated Drive / Device Electronics ).
-Terdapat pelbagai jenis antaranya ialah  ATA66,ATA100,ATA133
-Harga HDD bagi IDE ialah mahal.
-Penggunaan elektrik yang lebih banyak.
-Performance IDE yang kurang dan tidak laju.
-Mempunyai  40 / 80 Kabel Pin.
-Hampir tidak digunakan pada zaman kini kerana performance yang tidak lancer.



Serial ATA ( SATA )
-Lebih laju dan kemas dari IDE
-Soket yang tidak sama seperti IDE
-Terdapat pelbagai jenis SATA antaranya ialah SATA1,SATA2,SATA3,SATA4.
-Ada juga eSATA  yang boleh digunakan untuk sambung ke HDD external.
-Harga SATA lebih murah dan laju.
-Wayar yang tidak berselerak,kemas  dan warnaya banyak pilihan .
-Penggunaan elektrik yang lebih menjimatkan .

Antara kerosakan yang dialami ketika HDD rosak :
-Tidak dapat membuka OS korang seperti Windows ataupun Linux.
-Mengeluarkan error ketika membuka computer
-Tidak dapat menginstall apa-apa OS.

Sekian itu sahaja untuk kali ini

-Original by Author-

Apa itu Metasploit dan Koleksi Tutorial Video

May 29, 2013
Posted by Syn

Assalamualaikum,
Untuk kali ini gua akan cerita apa itu Metasploit yang telah diuruskan oleh Rapid7 serta koleksi video untuk belajar Metasploit

Apa itu Metasploit? -
Metasploit merupakan sofware security yang sering digunakan untuk menguji ketahanan suatu sistem dengan cara mengeksploitasi kelemahan software suatu sistem.

Sejarah Metasploit -
Metasploit diciptakan oleh HD Moore pada tahun 2003 sebagai sebuah alat jaringan portable(networking portable tools) yang menggunakan bahasa scripting Perl. Kemudian, Metasploit Framework ditulis kembali dalam bahasa Ruby. Pada tanggal 21 Oktober 2009, Projek Metasploit diumumkan telah diambil alih oleh Rapid7, sebuah perusahaan keamanan yang menyediakan penyelesaian kelemahan pengurusan bersepadu seperti produk komersial yang setanding seperti kanvas Imuniti atau Inti Vulnerbility Core Security Technologies, Metasploit dapat digunakan untuk menguji kelemahan sistem komputer untuk melindungi mereka atau untuk masuk ke sistem remote seperti security tool information(alat keselamatan jaringan), Metasploit dapat digunakan untuk kegiatan baik yang sah atau tidak sah sejak pengambilalihan dari Metasploit Framework.

Fungsi Metasploit -
Metasploit biasanya digunakan untuk menyerang application layer dengan 0gay(0day) attack yang merupakan kaedah penyerangan pada software yang belum di patch. Metasploit biasa dikaitkan dengan istilah remote exploitation, maksudnya penyerang berada pada jarak jangkauan yang jauh dapat mengendalikan komputer mangsa. Metasploit menyerang dengan cara mengirimkan exploit pada komputer mangsa. Exploit ini berisi payload yang sudah ditentukan oleh penyerang. Exploit adalah software yang berfungsi untuk memanfaatkan kelemahan pada software mangsa(sebagai contoh web browser), setelah berhasil mengeksploitasinya exploit tersebut memasukkan payload ke dalam memori mangsa. Payload merupakan sebuah executable milik penyerang yang akan di run pada komputer mangsa dengan tujuan dapat mengendalikan komputer tersebut secara remote atau memasang backdoor, trojan, virus, worm, dan lain-lain. Terlepas dari penggunaan metasploit yang disalah gunakan untuk kejahatan, software ini juga membantu sistem rangkaian untuk memperkuat lagi pertahanan jaringannya dari penyerang dari luar.

Sumber petikan Apa itu Metasploit yang telah diubah kepada Bahasa Melayu.

Metasploit Download Link -
http://www.rapid7.com/products/metasploit/download.jsp

Koleksi Tutorial Video Metasploit -
http://en.wikibooks.org/wiki/Metasploit/VideoTutorials

Sekian untuk pembelajaran kali ini

-Original by Author-

Tutorial Menggunakan SQL Server Scanner v2.0


Assalamualaikum,
Untuk tutorial kali ini gua nak ajar macam nak menggunakan SQL Server Scanner yang ak bru buat ni.
Terlebih dahulu thanks to Fiber Linux for the functions and logs.

Benda yang korang perlu ada :
-Komputer
-Internet
-PHP yang sudah di'install
Rujuk DISINI jika belum install PHP
-SQL Server Scanner v2.0

Apa fungsi script ni?
-Scan sql error di dalam sebuah server
-Melihat kelemahan sesebuah server

Mari kita mulakan

Save dahulu script scanner kepada sql.php atau apa-apa jela.
Buka cmd.exe
Start button -> search -> cmd.exe
Kemudian jalankan script sql.php [server scanner]

Contoh command

php sql.php 127.0.0.1 results.txt

Kemudian tunggu sehingga habis
Selesai
Gua ade letak skali video demostrasi dari abam Fiber

Lihat Video Disini

Sekian

-Original by Author-







Cara Download File .CRX di Chrome Web Store

May 28, 2013
Posted by Syn

Assalamualaikum,
Kali ini gua akan mengajar bagaimana hendak download file extension .CRX di Chrome Web Store.

Apa itu .CRX file?
-.Crx ialah file yang agak istimewa yang hanya untuk Chrome
-Ia seperti ZIP file yang lain seperi .rar .zip .7z
-.Crx boleh dibuka menggunakan 7zip atau WinRar

Ape motif hendak download file ini?
-Bagi gua saja-saja je hendak mengisi masa lapang dan tengok isi kandungan file tuh bagaimana ia beroperasi dan berfungsi

Okay mari ke tajuk asal

Mula-mula cari file extension yang anda hendak download

Untuk tutorial kali ini saya akan menyedut file ini
https://chrome.google.com/webstore/detail/hide-ip/dhdemepnaojkeokoonfmacoildhdfobi

Note*Terlebih dahulu gua nak cakap sila pakai browser apa-apa sahaja kecuali Chrome kerana selepas sahaja download .crx file Chrome secara automatik akan jadikan file itu ke extension di browser.

Setiap app di webstore ada produk ID nya.
Untuk file yang gua nak sedut id nyer ialah dhdemepnaojkeokoonfmacoildhdfobi
Macam mana ak tahu?Lihat url file yang dibelakang sekali

https://chrome.google.com/webstore/detail/hide-ip/dhdemepnaojkeokoonfmacoildhdfobi

Jadi dhdemepnaojkeokoonfmacoildhdfobi ialah ID nya.
Sekarang copy url ini :

https://clients2.google.com/service/update2/crx?response=redirect&x=id%3D[$id]%26uc

tukarkan $id = ID extension yang hendak di download
So dia akan jadi

https://clients2.google.com/service/update2/crx?response=redirect&x=id%3Ddhdemepnaojkeokoonfmacoildhdfobi%26uc

Jangan lupa padam sekali [ ]
Sekarang ambil URL tu nak tekan enter
File .crx akan sedia di download
Ingat lakukan kerja download ini browser yang lain kalau tidak ia tidak akan menjadi

Sekarang cara membuka file .crx ialah dengan open with Winrar atau 7zip
Okay sudah siap
Itu tutorial untuk kali ini

Sekian

-Original by Author-






Cara Menggunakan Account Streamyx (PPPoE)

May 27, 2013
Posted by Syn
Assalamualaikum,
Untuk tutorial kali ni gua akan ajar macam mana menggunakan account streamyx.

Terlebih dulu gua akan terangkan apa itu PPPoE

Apa itu PPPoE ?
PPPoE atau dikenal sebagai Point to Point over Ethernet adalah sambungan internet dengan cara sambungan Ethernet Protokol ini banyak di gunakan pada modul ADSL Internet Service Providers termasuk di dalamnya digunakan oleh Telekom Malaysiaseperti perangkat yang lain mempunyai versi PPPoE mulai 1.0 dan sampai hari sudah releas versi 3.9 namun sampai saat ini admin belum tau sampai sejauh mana keunggulan versi terbaru itu.



*Petikan dari Red X Official yang telah diubah sedikit

Kembali ke tajuk asal.
Ini video yang ku sudah upload


Ini untuk Windows 7
Windows XP - Cara Setting PPPoE

=====
Step 1
=====
Klik 'Control Panel' di bahagian 'Start Menu'
Pilih 'Network and Internet'

=====
Step 2
=====
Klik 'Network and Sharing Center'
Pilih 'Set up a new connection or network' di bahagian 'Change your networking settings'

====
Step 3
====
Sekarang tekan 'Connect to the Internet'
Pilih 'Set up a new connection anyway'

=====
Step 4
=====
Di bahagian 'How do you connect' pilih Broadband (PPPoE)
Note : Tekan 'Show connections options that this computer is not set up to use'  terlebih dahulu
Biarkan sahaja kosong semua di bahagian ISP Information.
Hanya isi 'Connection name :'
Terpulang ingin mengisi apa-apa.
Tekan  'Allow other people to use this connection'
Selepas itu tekan button 'Connect'

=====
Step 5
=====
Tunggu beberapa saat
Tunggu sehingga keluar 'failed error'
Selepas itu tekan 'Set up the connection anyway'
tekan 'close'
Pergi ke taskbar dan klik gambar line network
Pilih connection yang anda baru create
Tekan 'Connect'
Selepas itu letak account streamyx dan password di dalam kotak

Note - Semasa menggunakan account streamyx dan menampilkan sebarang error acc streamyx itu mungkin sudah ditukar password atau tuan sedang menggunakanya.

Sekian dari saya

-Original by Author-

Streamyx Account by Me

Posted by Syn

Streamyx Account by Pendekar Hitam (ME)

Router : Innacomm
Streamyx User : l_kwoei@streamyx
Streamyx Pass : U7JDTOJL
Upstream : 511
Downstream : 2048  

Router : Innacomm
Streamyx User : kmchai58@streamyx
Streamyx Pass : Abc123
Upstream : 511
Downstream : 2048    

Router : Zyxel P-600
Streamyx User : yow3000@streamyx...

Full boleh lihat disini

Check My Pastebin For Update

-original by author

Radio